placeholder
< Tornar

Ñaque o de piojos y actores

de José Sanchis Sinisterra

Finalitzat
Preu Comunitat Batega 15
Durada: 90'
Del dc. 11.10.23 al dg. 29.10.23

Sala Baixos 22

Espectacle en castellà

Horaris: De dimecres a dissabtes 20:30h i els diumenges a les 19h

+Info a tantarantana.com

Compartir

TEATRO A 1ª SANGRE | Amb l’adaptació de Sergi Belbel
<< Ñaque es un canto de amor al teatro. Una comedia ochentera que nos trae el Siglo de Oro al 2023 >>

Un espai en penombra: un teatre. Temps indeterminat sobre l’escenari. A platea, el present. La platea viu sempre en el present. Ríos i Solano es criden i busquen fins a trobar-se. Dos actors… o alguna cosa així: a mig camí entre captaires i meuques. Dos “comediantes de la legua”. Dos farandulers de per allà l’any 1600. Personatges a la deriva de l’esdevenir de la història, als marges dels circuïts oficials. On són? Qui són tots aquests que els observen des de la foscor? Observen tant sols? O també els jutgen? No hi ha temps per filosofar, són actors i els actors actuen. S’hi posen. Amb un bagul ple de teles, cordes, trastos i instruments musicals com a única maquinària teatral desgranaran amb menys ordre que entusiasme el seu vell ofici: el seu calaix de sastre d’entremesos, lloes, octaves, cançons i actes sacramentals, amb l’esperança de satisfer a aquest públic, d’entretenir-lo. Però per sobre de tot, procuraran per tots els mitjans perdurar, deixar petjada, deixar alguna empremta a la seva ment, no ser oblidats, doncs què serà d’ells mateixos si ningú els recorda? Potser deixaran d’existir?

Ñaque és una història sobre l’amistat, sobre l’absurd del fet d’existir, sobre el teatre i la precarietat inherent a aquells qui el practiquen. Un mosaic dramatúrgic que barreja fragments de peces mal anomenades “menors” del Segle d’Or del teatre espanyol amb una trama al més pur estil Tot esperant Godot de Samuel Beckett. Estrenada al 1980 al Festival de Teatre de Sitges i amb un llarg recorregut pels escenaris tant d’Espanya com de Llatinoamèrica, Ñaque torna ara de la mà d’una nova generació d’actors i en una versió no vista fins al moment, ajustada pel propi José Sanchis Sinisterra per a l’ocasió. Un homenatge a un autor i a una peça que són ja, per mèrits propis, clàssics contemporanis.

Aquest espectacle forma part de la Tardor Sanchis. Una tardor d’espectacles, lectures i activitats sobre la figura de José Sanchis Sinisterra i la seva influència en el teatre català i espanyol contemporanis. Des del Teatre Tantarantana ens sumem a aquesta operació de reconeixement a la figura de Sanchis amb una de les obres més importants en la seva trajectòria: Ñaque, o de piojos y actores. Estrenat l’any 1980 per la cia. El Teatro Fronterizo, aquest homenatge en clau d’humor metateatral als actors del Siglo de Oro ha esdevingut emblemàtic de l’estil i la teatralitat de l’autor.

PREUS:
ENTRADA A 17€ al web.
ENTRADA GENERAL A 22€ a taquilla.

FITXA ARTÍSTICA:

Companyia: Teatro a 1ª Sangre
Autoria: José Sanchis Sinisterra
Direcció: Daniela de Vecchi i José Sanchis Sinisterra
Ajudantia de direcció: Ionai Ramirez
Interpretación: Javier Godino i Joan Martínez Vidal
Escenografia: Lola Belles
Il·Luminació: Mariona Signes
Productor executiu: Raül Perales
Assessorament moviment: Esperança Crespí
Disseny gràfic i cartell de la companyia: Àlex Marull
Video i teaser: Julià Rocha
Regidoria: Marisol Salcedo
Utilleria: Lola Belles, Primera Sangre

Agraïments: Viu el Teatre (Gisela Juanet i LluisJuanet), Aina Juanet, Tutatis (Lluis Rovira), Gerard Flores, Cris Blanco i Sergi Pérez.

Dimecres
11
oct
Des de
17 €
Finalitzat
Dijous
12
oct
Des de
17 €
Finalitzat
Divendres
13
oct
Des de
17 €
Finalitzat
Dissabte
14
oct
Des de
17 €
Finalitzat
Diumenge
15
oct
Des de
17 €
Finalitzat