placeholder
28/03/2023

14 nous projectes bateguen als Teatres de Proximitat

Resolució de la tercera Convocatòria conjunta de textos i projectes dels Teatres de Proximitat "On el teatre batega", iniciativa que promou la creació escènica contemporània a les sales de proximitat.

- Més propostes escollides: la comissió de lectura dels Teatres de Proximitat "On el teatre batega" ha rebut un total de 296 propostes (202 propostes de text i 94 d'altres disciplines), de les quals han estat seleccionades 14, un 4,7% respecte a les propostes rebudes (el mateix percentatge que en la convocatòria del 2022).

- Proposta democratitzadora: Impulsant aquesta convocatòria, les sales de Proximitat "On el teatre batega" volen potenciar la creació contemporània, arribar a més artistes i companyies i donar més transparència i igualtat d'oportunitats per accedir a les seves programacions.

- Hi participen 10 sales que formen part del segell "On el teatre batega": el Teatre Akadèmia, l'Antic Teatre, la Sala Atrium, el Teatre Eòlia, El Maldà, La Badabadoc, la Sala Fènix, la Sala Flyhard, el Teatre Tantarantana i la Sala Versus Glòries (la Sala Atrium enguany en queda fora a causa del tancament provisional per reformes).

Els Teatres de Proximitat que col·laboren sota el segell "On el teatre batega" donen per finalitzada amb èxit la tercera Convocatòria de textos i projectes. Una iniciativa, anunciada el passat mes d'octubre amb el suport d’ADETCA, per potenciar la creació de totes les disciplines teatrals i afavorir la promoció i divulgació de les arts escèniques contemporànies.

Ahir, amb motiu del Dia Mundial del Teatre, es van fer públiques les propostes seleccionades en una trobada sota el nom “Com aixecar el teló?”. Una activitat que es va dur a terme a La Badabadoc i que va comptar amb la presència d’algunes de les companyies triades en la convocatòria i alumnes de batxillerat d’Arts Escèniques. Una activitat organitzada per On El Teatre Batega amb l’objectiu de traçar ponts entre els qui estan a punt d'entrar al món laboral i els qui ja tenen certa experiència en el món del teatre.

Entre les 296 propostes rebudes, s'han seleccionat un total de 14 propostes. S'han presentat 202 propostes de text, entre les quals trobem 150 propostes catalanes, 31 d’altres comunitats i 21 propostes internacionals. A més, s’han rebut 94 projectes d’altres disciplines. Com es va anunciar, les propostes han estat seleccionades per una comissió de lectura formada per representants dels diferents teatres que hi participen. La selecció ha estat difícil, donat el gran nombre de propostes rebudes i l’alt nivell d'aquestes.Per aquest motiu, a banda de les propostes seleccionades per representar-se als teatres la temporada 2023/24, llistades a continuació, també es preveu programar un cicle de lectures durant el Festival GREC que inclourà propostes d'ambdues convocatòries.

Llistat de propostes seleccionades

TEATRE AKADÈMIA
LLEGAT (títol provisional)
Daniel J. Meyer
Suport a la producció i Exhibició    

LA BADABADOC
AMOR, MORT, FIORD
Rosa Molina
Producció i exhibició

TEATRE EÒLIA
DEMOCRAZY
Companyia LA SAURA
Suport a la producció i Exhibició   

VERSUS GLÒRIES
LIKE GETTING HIT BY A BUS
Sarah Stearns
Exhibició

FRONTERRA
Companyia Astra
Residència i Exhibició

ANTIC TEATRE
LA INCERTESA
David Franch
Suport a la producció  i Exhibició

SALA FÈNIX 
ELS TEUS DESITJOS    
Alberto Ramos    
Residència amb suport a la producció i Exhibició

EL LLIBRE D'ESTER    
Marcos Xalabarder    
Residència amb suport a la producció i Exhibició

VOLVER A MADRYN
Rodrigo Cuesta    
Producció i exhibició

TEATRE TANTARANTANA
SWIMMING POOL    
Jusli Disla (Companyia laMare)    
Exhibició

EL MALDÀ
FOLIE A DEUX
Clàudia Balletbó + Companyia Entrance
Lectura Dramatitzada

PA AMB TOMÀQUET, EL DEMÀ
Companyia Application Rejected
Lectura Dramatitzada

PERLA
Companyia Les pinyes + Francesca Vadell
Exhibició

SALA FLYHARD
CAVALLET DE MAR
Pau Coya
Producció i exhibició     

Els Teatres de Proximitat agraeixen la confiança i la participació obtinguda en aquesta darrera convocatòria i desitgen poder-ne obrir una altra l'any vinent amb l'objectiu de seguir oferint noves oportunitats.

Balanç de la convocatòria anterior 

Fent un balanç de la rebuda dels espectacles seleccionats l’any passat, cal destacar la importància de convocatòries com la d’On el Teatre Batega, que dona impuls a projectes i companyies i ofereix oportunitats, visibilitat i reconeixement a molts i moltes professionals del sector.

Són exemple d’aquests bons resultats espectacles com:

"Dirrrty Boys", de Gerard Guix, dirigit per Àgata Casanovas, que va aconseguir un 90% d’ocupació al Teatre Akadèmia amb entrades exhaurides per al 50% de les funcions i amb una nominació als Premis de la Crítica 2022 en la categoria Revelació per als actors Martí Cordero i Sergi Espina.

“NUA (radiografia d’un trastorn)”, d’Ann Perelló i Andrea Ros, dirigit per Marta Aran, una coproducció de Teatre Principal de Palma, Sala Flyhard i Sala Versus Glòries amb la complicitat de Xarxa Alcover. Espectacle programat a la Sala Versus Glòries i en gira actualment amb Sala Flyhard per Catalunya i Balears. Acumula un total de 56 funcions (entre les quals també funcions escolars i amb Barcelona Districte Cultural) i els següents reconeixements:

  • - Ann Perelló, Premi a Millor Actriu concedit per ATAPIB, Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears, per "NUA".
  • - V Premi Teatre Barcelona com a millor espectacle de proximitat.Nominacions als Premis Max (Millor autoria revelació), Premis Butaca (Millor actriu revelació) i Premis Teatre Barcelona (Millor text original).

“Isadora a l’armari”, coproducció de la companyia La Incògnita i el Grec Festival Barcelona 2022, amb el suport d'Atrium i el Teatre Akadèmia, també ha rebut nominació als Premis de la Crítica 2022 en la categoria d’Actor Principal per a Oriol Guinart.

Altres espectacles seleccionats i que volem destacar per la seva bona acollida a les sales són:

  • - "El sensespai", de Lara Díez Quintanilla, programat a Sala Flyhard amb un 72,64 % d'aforament.“
  • - "Jo sóc la fúria", de Marcel Clement, amb un 75% d’ocupació a la Sala Fènix, espai que enguany celebra els seus 10 anys al Raval.
  • - "Mi madre en bragas", de la Cia. Cándida, amb un 89,37% d’ocupació al Teatre Tantarantana.
  • - "Poema inacabat", de Pau Ferran i "Sant Pere el Farsant", del Col·lectiu Pedant a Missa i Repicant, programats a El Maldà amb un 93% i un 95% d’ocupació respectivament.

Aquestes dades pel que fa a la 2a convocatòria, així com els bons resultats de participació de la 3a celebrada enguany, són al·licients per continuar treballant plegades en aquesta iniciativa i mantenir el compromís amb companyies i creadores de cara a una futura propera edició.